in

Wie heeft de term “ondernemer” bedacht?

Wat is een ondernemer?

Een ondernemer is een persoon die een nieuw bedrijf creëert, de meeste risico’s draagt en de meeste voordelen geniet. De ondernemer wordt vaak gezien als een innovator, een bron van nieuwe ideeën, goederen, diensten en activiteiten/of procedures. Ondernemers spelen een sleutelrol in elke economie en gebruiken de vaardigheden en het initiatief die nodig zijn om te anticiperen op behoeften en nieuwe goede ideeën op de markt te brengen. Ondernemers die succesvol blijken in het nemen van de risico’s van een startup worden beloond met winst, roem en continue groeimogelijkheden. Degenen die falen, lijden verliezen en worden minder wijdverspreid op de markten.

KEY POINTS

  • Ondernemers zijn vitale onderdelen van kapitalistische economieën en nemen grote risico’s om te innoveren en nieuwe bedrijven te vinden.
  • Hoewel economische denkers al lang weten dat ondernemers (ook bekend als “kapitalisten”) van vitaal belang zijn voor economische groei en welvaartscreatie, verscheen het woord “ondernemer” pas in de jaren 1800.
  • Bedacht door de economische filosoof Jean-Baptiste Say, komt het woord uit het Frans, waar het “doodgraver” betekent, dat wil zeggen iemand die een nieuwe onderneming onderneemt.

Wie heeft het bedacht?

Economen hebben nooit een consistente definitie van ‘ondernemer’ of ‘ondernemerschap’ gehad. Hoewel het concept van ondernemer al eeuwen bestaat en bekend is, hebben klassieke en neoklassieke economen ondernemers interessant genoeg buiten hun formele economische modellen gelaten: ze gingen ervan uit dat perfecte informatie bekend zou zijn bij volledig rationele actoren, waardoor er geen ruimte was voor het nemen van risico’s of ontdekking. Pas halverwege de 20e eeuw probeerden economen serieus ondernemerschap in hun modellen op te nemen. Drie denkers hebben centraal gestaan bij de inclusie van ondernemers in latere iteraties van de economie: Joseph Schumpeter, Frank Knight en Israel Kirzner. Schumpeter suggereerde dat ondernemers, niet alleen bedrijven, verantwoordelijk waren voor het creëren van nieuwe dingen in het streven naar winst. Knight richtte zich op ondernemers als dragers van onzekerheid en geloofde dat zij verantwoordelijk waren voor risicopremies op financiële markten. Kirzner zag ondernemerschap als een proces dat tot ontdekking leidde. Hoewel hij de eerste was die de kapitalistische productie en het winstmotief van ondernemers in detail beschreef, was het niet Adam Smith die de term ‘ondernemer’ bedacht. Een soort persoon die vreemd genoeg over het hoofd wordt gezien in Smith’s meesterwerk van de vrije markt, “The Wealth of Nations”, is de ondernemer. Dat komt omdat de term eigenlijk later is bedacht door een bewonderaar van het boek van Adam Smith. Entrepreneur is een Frans woord dat waarschijnlijk is bedacht door econoom Jean-Baptiste Say van het woord entreprendre, dat meestal wordt vertaald als “doodgraver” of “avonturier”. Say bestudeerde het boek van Smith en vond, hoewel hij het op alle punten eens was, dat het weglaten van ondernemende ondernemers een ernstige tekortkoming was.

Say’s visie op ondernemerschap

Jean-Baptiste Say wees er in zijn geschriften op dat het ondernemers waren die inefficiënt gebruik van middelen en kapitaal zochten en hen naar productievere, hoogrenderende gebieden verplaatsten. Simpel gezegd, ondernemers zoeken winstkansen en creëren daarmee nieuwe markten en nieuwe kansen. Door het evenwicht van de concurrentie voortdurend te verstoren, voorkomen ondernemers de vorming van monopolies en creëren ze een breed scala aan producten die consumenten blijven consumeren en producenten laten produceren. In ruil voor het nemen van deze risico’s oogsten succesvolle ondernemers als Bill Gates en Henry Ford fortuinen die veel verder gaan dan die van gewone economische agenten. In plaats om zich te concentreren op ondernemers omdat hij een van hen was. Als katoenproducent zag hij hoe een ondernemer in staat moet zijn om kansen te herkennen en effectief te beheren. Say’s “Treaty on Political Economy or Production, Distribution and Consumption of Wealth” sprak tot de verbeelding van veel mensen.   Thomas Jefferson las de Engelse vertaling en probeerde Say te overtuigen om les te geven in zijn nieuwe natie. Hoewel Say nooit voet op Amerikaanse bodem heeft gezet, vond zijn ondernemersvisie toch een thuis in Amerika. Door de vrijemarktprincipes van Adam Smith te combineren met de oproep van Say om de wapens op te nemen, gingen de Verenigde Staten van harte de industriële revolutie in en kwamen ze tevoorschijn met een van de sterkste economieën ter wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

344

Giuseppe Morchio

De reuzen van financiën: Andrew Carnegie