in

De geblokkeerde slagaders van financiën

“MISSCHIEN begrijp je niet wat er aan de hand is. Het probleem hier is niet dat Wall Street 4% verliest. Hier zijn we een stap verwijderd van de totale ineenstorting van de markten, van de crisis van het wereldwijde financiële systeem, niets kan worden uitgesloten.

Zelfs niet dat op enig moment de sluiting van de belangrijkste wereldbeurzen zal worden besloten…”.
Zo begint het interview dat een bekende Milanese handelaar aan een krant geeft, de reflectie is alarmerend en verdient aandacht.
Het onderzoek van de handelaar is reëel, er is inderdaad een risico op ineenstorting van de wereldfinanciering, maar paniek helpt niet bij het oplossen van het probleem en dan is het belangrijk om op te merken, juist in zo’n moeilijk moment, dat het mogelijk is om uit de crisis te komen, gezien enkele onvermijdelijke correcties in het systeem:

1.

Staten moeten in de frontlinie ingrijpen met stimulansen voor bedrijven, beleid gericht op loonsverhoging, gebruik van sociale vangnetten;

2. Staten moeten ook ten minste een deel van de regels van het financieel recht herschrijven, dat, zoals we in eerdere berichten hebben gezien, dagelijkse instrumenten zoals derivaten gebruikt om substantieel te gokken.

Deze interventies die de verschillende lidstaten al in de praktijk brengen, kunnen een aanzienlijk contrast vormen met de crisis en, zoals we allemaal hopen, in tegenspraak zijn met de woorden van de Milanese handelaar.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties

VK: een derde van de winkels sluit

Mantelzorgers: meer dan de helft werkt illegaal