in

Eerste thuisbonus onder de 36 jaar in 2024: hoe het werkt, vereisten en nieuws

In 2024 blijft de eerste woonbonus voor jongeren onder de 36 jaar een belangrijke kans bieden voor wie een eigen huis wil kopen. De Belastingdienst heeft onlangs nieuwe instructies gepubliceerd met betrekking tot deze stimulans, gericht op het aanmoedigen van de aankoop van hun eerste woning door jongeren met een ISEE van maximaal 40.000 euro.

Laten we in detail bekijken hoe het werkt, wat de vereisten zijn en de belangrijkste wijzigingen die voor 2024 zijn geïntroduceerd
.

Wat is de First Home Bonus voor kinderen onder de 36

De eerste woonbonus onder de 36 jaar is een belastingvoordeel voor jongeren die hun eerste woning kopen. Deze bonus is geïntroduceerd om de toegang tot onroerend goed te vergemakkelijken en biedt belastingvrijstellingen en belastingkredieten voor personen onder de 36 jaar met een ISEE van maximaal
40.000 euro per jaar.

Hoe werkt de First Home-bonus onder 36

De werking van de bonus werd beschreven in de begrotingswet 2024 en vervolgens in het Milleproroghe-decreet 2024. De bonus is met name van toepassing in de volgende gevallen:

 • Geregistreerd voorlopig contract: De voorlopige koopovereenkomst voor een woning moet vóór 31 december 2023 zijn ondertekend en geregistreerd.
 • Definitieve akte: De definitieve verkoopakte moet uiterlijk op 31 december 2024 zijn afgerond.
 • ISEE-vereisten en leeftijd: De aanvrager moet jonger zijn dan 36 jaar en een ISEE van maximaal 40.000 euro per jaar.
 • De voordelen omvatten:

  • Vrijstelling van registratie-, hypotheek- en kadastrale belasting voor handelingen van overdracht onder bezwarende titel van de eigendom van „eerste woonhuizen”, met uitzondering van die van de categorieën A1, A8 en A9.
  • Belastingkrediet gelijk aan de btw die op de aankoop is betaald voor handelingen die aan de btw zijn onderworpen.
 • Vrijstelling van registratie-, stempel-, hypotheek- en kadastrale belastingen en belastingen op overheidsconcessies voor leningen die zijn verstrekt voor de aankoop, bouw en renovatie van de eerste woning.
 • Vereisten voor de First Home-bonus onder de 36

  De vereisten om toegang te krijgen tot de bonus zijn duidelijk:

  • Leeftijd: niet de leeftijd van 36 jaar bereikt hebben in het kalenderjaar waarin het document is geschreven.
  • ISEE: een gewone of huidige ISEE hebben van maximaal 40.000 euro per jaar.
  • Woonplaats: De woning laten of overdragen aan de gemeente waar de woning zich bevindt binnen 18 maanden na de aankoop.
 • Geen eigenaar zijn van andere eigendommen: Bezit niet het eigendom, vruchtgebruik, gebruik of verblijf van een andere woonwoning in de gemeente waar het te kopen onroerend goed zich bevindt.
 • De eigendommen die in aanmerking komen voor de uitkering moeten in de kadastrale categorieën A/2, A/3, A/4, A/5, A/6, A/7, A/11 vallen. De bonus is ook van toepassing op de apparaten van het gesubsidieerde onroerend goed, zoals garages of magazijnen, beperkt tot
  één voor elke categorie.

  Hoe claim je de eerste Youth Home-bonus

  Om de bonus aan te vragen, moet u rechtstreeks een aanvraag indienen bij de bank of financiële tussenpersoon die aan het initiatief deelneemt, met behulp van de daarvoor bestemde formulieren die beschikbaar zijn op de websites van ABI en Consap. Voor slotakten die tussen 1 januari 2024 en 29 februari 2024 zijn gesloten, wordt de bonus erkend als een belastingkrediet dat in 2025 kan worden gebruikt. De belastingplichtige moet bij de notaris verklaren dat hij bereid is gebruik te maken van de uitkering en moet verklaren dat hij voldoet aan de
  noodzakelijke vereisten.

  Wat je niet betaalt met de bonus onder de 36

  De bonus omvat verschillende vrijstellingen:

  • Aankoop- en verkoopbelasting: Vrijstelling van registratie-, hypotheek- en kadastrale belastingen.
  • Belastingkrediet: Voor aankopen die aan btw zijn onderworpen, is er een belastingkrediet dat gelijk is aan de betaalde btw.
 • Financiering: Vrijstelling van registratie-, stempel-, hypotheek- en kadastrale belastingen voor leningen die zijn verstrekt voor de aankoop, bouw en renovatie van de eerste woning.
 • De heffingskorting kan worden gebruikt om de registratie-, hypotheek-, kadastrale en erf- en schenkingsbelasting te verlagen, of om de verschuldigde personenbelasting te verlagen, of ter compensatie via het F24-model.

  Vervaldatum van de First Home-bonus onder 36

  De bonus vervalt op 31 december 2024 voor jongeren met een ISEE van maximaal 40.000 euro die vóór 31 december 2023 een voorlopig contract hebben geregistreerd en de slotakte op 31 december 2024 hebben ondertekend. Voor akten die tussen 1 januari en 29 februari 2024 zijn ondertekend, wordt de bonus erkend als een belastingkrediet dat in 2025 kan worden gebruikt
  .

  Uitsluitingen

  De concessie is niet toegestaan voor de aankoop van woningen die behoren tot de kadastrale categorieën A/1, A/8 en A/9. Het is niet van toepassing op daden van eigendomsoverdracht onder bezwarende titel, noch op de vestiging van reële gebruiksrechten
  op dergelijke eigendommen.

  Andere hulp bij het kopen van een eerste huis

  Hoewel de eerste woonbonus onder 36 jaar is aangepast, zijn er nog andere voordelen voor jongeren die een huis willen kopen, zoals de zachte leningen die door het Consap Fund worden aangeboden. Er zijn ook andere prikkels om een eerste woning te kopen, toegankelijk voor alle leeftijdsgroepen
  .

  De eerste woonbonus onder de 36 jaar is een belangrijke kans voor jongeren die hun eerste huis willen kopen. Begrijpen hoe het werkt en wat de noodzakelijke vereisten zijn, is essentieel om dit belastingvoordeel optimaal te benutten.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  click day del bando isi inail 2024

  Volledige gids voor de klikdag van de ISI INAIL 2024-oproep

  nuovo portale disabilita

  Nieuw portaal voor gehandicapten: wat het is, hoe het werkt, nieuws