in

Energiebesparing: hier zijn de regels

De Belastingdienst heeft eindelijk het formulier gepubliceerd dat belastingplichtigen moeten invullen om te kunnen profiteren van de aftrek van 55% op energiebesparing.
Maar wie zal ervan kunnen genieten?
Volgens de eerste geruchten zal de “korting” betrekking hebben op een klein deel van de Italiaanse belastingbetalers die besluiten om energieherkwalificatie-interventies te starten.
Maar hoe doe je dat?
Volgens het door de Belastingdienst gepubliceerde model moet de mededeling worden verzonden voor al die werken die verder gaan dan het belastingtijdvak, om het bedrag van de kosten te communiceren die zijn gemaakt in de jaren voorafgaand aan die waarin de werken zijn voltooid.
Als de heer Rossi bijvoorbeeld dit jaar aan het werk gaat en het op 31 december voltooit, zijn er geen wijzigingen in vergelijking met de regels die momenteel van kracht zijn. Rossi moet de communicatie binnen 90 dagen na het sluiten van de interventie naar de Enea-website sturen en kan 55% van de in 2009 gemaakte kosten in vijf jaarlijkse termijnen van hetzelfde bedrag aftrekken. Geen mededeling aan de Belastingdienst dus.

En voor wie in 2009 aan de slag gaat en in 2010 eindigt?
Laten we ons voorstellen dat de heer Verdi in september van dit jaar een aanbetaling betaalt en het saldo pas in april 2010, na afloop van de werkzaamheden. Volgens de nieuwe regels zal Verdi de uitgaven die hij in 2009 heeft gemaakt, aan de Belastingdienst moeten meedelen. Zij moet gebruikmaken van het door het Agentschap opgestelde model en de verzending moet uiterlijk op 31 maart 2010 elektronisch plaatsvinden. Terwijl de communicatie met Enea binnen 90 dagen na het einde van het werk moet worden gedaan.
Voor speciale klussen verandert er niets.
De aftrek wordt erkend voor de energieherkwalificatie van bestaande gebouwen, op de enveloppe van bestaande gebouwen, installatie van zonnepanelen en vervanging van winterairconditioningssystemen.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties

Salaris: een plafond opleggen aan managers

VK: banken maken weer winst